Nakoľko zdravé bolo stravovanie našich pradávnych
predkov?
(môj článok z roku 2001)
Mnohí si možno už nepamätáte pieseň,
z ktorej pochádza úryvok, použitý ako názov tejto state. A vonkoncom
si už nemôžete pamätať, aké boli zásady stravovania našich slovanských
predchodcov v časoch, keď
prehĺbenie triednych rozdielov a nerovnováha v sociálnych pomeroch
ešte neovplyvňovali rovnováhu v ich životospráve a bohatosť výberu
základných potravinových článkov. Pritom by sme mnohé ich skúsenosti mohli
aplikovať vo svojom stravovaní. Vari by sme na svoje prekvapenie boli zdravší,
ako pri konzumácii všetkého, čo sa nám dnes na trhu ponúka a po čom slepo
a bez uvažovania siahame. Aký fatálny vplyv majú stravovacie návyky na
naše zdravie, ba i psychickú pohodu, to už viacerí z nás zistili.
Žiaľ väčšinou až po tom, čo museli z tých fatálnych následkov aspoň
niektoré zažiť a „vychutnať“ si ich na vlastnej koži.
Z každej strany na nás útočia
rôzne rady, doporučenia, návody alebo až príkazy (to v prípade vystavenia
sa a podľahnutia spomenutým následkom) ako správne, racionálne, vyvážene
a zdravo jesť či piť. Tieto recepty pochádzajú z rôznych prameňov,
a predsa by niekedy stačilo načrieť do zdroja, ktorý je pôvodný, domáci.
Ako tvrdia mnohí odborníci, preto aj vhodnejší a celkom iste zdraviu
prospešnejší. Skúsenosti svojich predkov by sme nemali len zaznamenávať (a
potom na ne zabudnúť, neskôr nechať zapadnúť prachom a v prípade
núdze „objavovať Ameriku“ snáď práve v Amerike...), ale vedieť ich aj
v pravý čas použiť vo svoj prospech.
Takže čím teda zo svojho pestrého jedálneho lístka zabezpečovali starí Slovania svoje zdravie i krásu?
Celozrný
chlieb a morská soľ (ktoré vraj prinášajú šťastie!)
Ak sa zamyslíte nad tým, koľko
potravín nemohlo prísť na stôl našich starešinov, lebo boli na naše územie
importované až neskôr, mohli by ste prísť k nesprávnemu záveru, že strava
našich slovanských „native people“ musela byť veľmi jednostranná
a chudobná. Opak je však pravdou. Jedlá boli síce napriek svojej druhovej
pestrosti vzhľadom k možnostiam prípravy jednoduché a prosté, ale nanajvýš
zdravé. Z dnešného pohľadu zodpovedali väčšinou kritériám „racionálnej
výživy“.
Jednou z dvoch podstatných
zložiek slovanskej potravy bolo obilie. Základnou potravinou sa stal celozrný
chlieb. V rozpore s presvedčením podaktorých laikov, vychádzajúcich
z informácií o iných kultúrach a národoch, to nebol nekvasený chlieb
v podobe placiek. Jednoduché
nekvasené placky prišli k slovu u Slovanov (či skôr do ich žalúdkov)
len zriedka, keď nebol dostatok času na vypracovanie kvásku, kynutie cesta
a jeho upečenie.
Na výrobu voňavého chlebíka sa
používali pôvodné európske druhy pšenice (napríklad špalda) a v
severnejších oblastiach žito. Kvások sa pripravoval jednoduchým spôsobom:
pred zhotovovaním nového chlebového cesta sa zo stien a zo dna drevenej
nádoby, v ktorej sa cesto vypracovávalo, zoškrabal zvyšok cesta
z predošlého pečenia, polial sa vlažnou vodou a nechal „dozrieť“.
Ďalší postup bol už klasickým spôsobom prípravy chleba, aký poznáme dodnes,
ibaže vo veľkopriemyselnej podobe. Mnohí naši rodičia však ešte sami pomáhali
svojim matkám dôkladne a dlho miesiť cesto, ktoré sa po vykysnutí
a drobnejších úpravách dávalo do rozpálenej chlebovej pece. Chlieb sa
nepiekol každý deň, ale do zásoby. Uchovával sa v košíkoch zabalený v
plátených ošatkách na chladnom a suchom mieste. Nekonzumoval sa horúci
a celkom čerstvý, čo pre žalúdok a pevnosť chrupu ani nie je
prospešné. Najtradičnejším chlebom
bol čierny, hrubozrný, hoci Slovania poznali i biele pečivo (dnes by sme
ho ale pravdepodobne považovali za tmavé). Na rozdiel od obyčajného by ste sa
sním stretli výlučne pri slávnostných príležitostiach a
cirkevných obradoch. Múku určenú na pečenie slávnostného pečiva mleli
Slovania veľmi dôkladne a po domletí ju ešte preosievali.
Viaceré druhy dnes používaných korenín
a dochucovacích prísad neboli na území Európy dlho známe. So soľou však
nebol v oblasti, v ktorej sa slovanské kmene usadili, nikdy
problém. Nielenže tu narazili na menej
či viac bohaté náleziská soli kamennej, ale prichádzali vďaka pradávnym
obchodným cestám križujúcim „starý kontinent“ do styku i s morskou
soľou. Soľ nemá na ľudský organizmus len negatívny vplyv. Slovania ju ani
nepoužívali v takom množstve, aby im mohla uškodiť. Mierne solenie niektorých
jedál zabezpečovalo ničenie istých zákerných baktérií v žalúdku...
Pečené
dobroty
Hypotetická cukráreň podnikavej
Slovanky by nemohla ponúknuť žiadne krémové zákusky a šľahačkové torty,
dokonca ani lízatka či cukríky. Výber by však nebol o nič chudobnejší, len
inakší...
Sladkú chuť rôznych koláčov zaručovalo už púhe praženie zrelého obilia
používaného na pečenie slávnostného pečiva, pripravovaného pre výnimočné
príležitosti. Navyše sa ako sladidlo používal med, sušené drtené ovocie
a lesné plody – hrušky, jahody, borievky, maliny, ostružiny, čierna baza,
trnky. K sladidlám patrili i sirupy
a zaváraniny, ktoré už vtedy boli známe. Výber ovocia u južných Slovanov
bol vzhľadom k odlišnejšej klíme prirodzene väčší.
Sušené ovocie slúžilo v zimných mesiacoch
tiaž ako náhrada dnešných sladkostí.
Pečivo sa posýpalo makom. Plnku
tvorila sladká alebo slaná náplň, často zhotovená z tvarohu a navyše
z drteného maku s medom.
Tak čo, kto z vás by si ešte
dokázal skutočne pochutnať na takýchto dezertoch, ktoré sa veľmi nevymykajú
zásadám zdravej výživy?
Kašožravci
Nie, nie je to moderné urážlivé
označenie makrobiotikov alebo vegánov! Za jedákov kaší boli dlhé stáročia
označovaní práve naši slovanskí
predchodcovia. Nezdá sa vám to veľmi lichotivé? A čo takto ľudožrúti?
Páčilo by sa vám to viac? Našťastie, kanibalizmus nepatril medzi zvyklosti
slovanských národov. Aspoň nie v dobe, ktorou sa zaoberáme.
Kaše
varili Slovania vo vode alebo v kravskom mlieku (ovčie sa používalo
kedysi podstatne menej ako v neskorších časoch, popularizovaných filmovou
tvorbou budovateľskej éry, čo platí i o príprave ovčích syrov či
tvarohu). Prípadne sa kvalitným a chutným mliekom aspoň po dovarení
nakoniec dochutili.
Kaše sa pripravovali z prosa, jačmeňa, ovsa (ktorý bol podľa
starých Rimanov pre ľudí nevhodný!) a z rôznych druhov pšenice. Žito bolo
„chlebovým“ obilím a pohánka ešte nebola v slovanských krajinách známa.
Úroda obilia sa nezriedka zbierala
ešte v nezrelom stave. Nezrelé obilie sa konzumovalo čerstvé alebo
pražené. Pražením sa dosiahla dlhá trvanlivosť, a takto upravené obilie
bolo možné uchovávať po celú zimu, ba až
do ďalšej úrody. V tejto podobe bolo najvhodnejšie aj na varenie kaší,
slaných i sladkých. Tie slané tvorili súčasť príloh.
Obilné zrná, rozdrtené a predtým
namočené vo vode, sa varili v sladkej verzii so sušeným alebo čerstvým
ovocím, sladili sa medom a mastili. Kaša bola prirodzene najchutnejšia
čerstvá, ale v tých časoch bolo v prípade potreby možné nejakú dobu ju uchovávať a jesť
studenú.
Kaša sa dokonca ako slávnostné jedlo,
rôzne dochucované a obohatené, uchovala až do stredoveku a staršieho
novoveku! Neskôr sa neprávom – samozrejme v podstatne menej ochucovanej
forme - začala považovať za jedlo
chudoby, nepatriace na stoly „horných
desaťtisíc“ stredného a mladšieho novoveku.
Polievky
V kuchyni starých Slovanov našli
uplatnenie čisté vývary, ale aj iné mäsité a zeleninové polievky, či polievky
z bylín, mlieka a kvasu. Zahusťovali sa obilným šrotom, krupicou
alebo celozrnou múkou. Pridávali sa do nich huby, cesnak, majoránka, kmín
a strukoviny.
Rastlinná
strava
Slovania nepoužívali v kuchyni
len rastliny, ktoré si sami vypestovali,
ale dokázali dôkladne využiť i plody prírody v okolí svojho obydlia. Bez
odborných príručiek akosi inštinktívne cítili nedostatok vitamínov predovšetkým
v jarnom období a spracovávali rôzne rastliny na šaláty, polievky a špenátu podobné
omáčkovité jedlá. Patrili k nim napríklad lebeda, šťavel, púpava, žihľava,
medvedí cesnak i cesnak, mladé
cibuľky rôznych rastlín i normálnej cibule. Z domácej produkcie sa
uplatnili najmä strukoviny, hrach, šošovica a bôby. Tie sa okrem klasickej
úpravy niekedy nechávali vyklíčiť a ich výhonky sa konzumovali tak, ako to
dnes činia napríklad makrobiotici.
Chutné a jednoduché jedlá vedeli
slovanské ženy pripraviť i z repy. Uhorky a kapusta sa väčšinou
konzumovali až po naložení a vykvasení, čo mimochodom zasa zodpovedá
princípom niektorých smerov dnešnej racionálnej výživy.
Kašožravci
versus mäsožravci?
Vôbec nie. Strava starých Slovanov
bola skutočne pestrá a patrilo k nej i mäso. Bolo dokonca
považované za druhú základnú potravinovú zložku, do konca prvého tisícročia
a ešte začiatkom druhého celkom určite. Šlo najmä o mäso voľne
chovaných domácich zvierat, mladého hovädzieho dobytka i prasiat. Východní
Slovania chovali kvôli mäsu i kone. Konzumovalo sa predovšetkým chudé
mäso, varené, pečené nad ohňom i v popole. Nespotrebované zvyšky mäsa
sa sušili a údili. Okrem samotného mäsa zvierat si dokázali naši predkovia
pochutiť i na vnútornostiach a kostnej dreni. Koža, šľachy
a chrupavka sa varili i opekali. Choré a náhle uhynuté zvieratá
do svojho jedálničku Slovania nezaraďovali, lež ich zahrabávali.
Divina, vajcia a hydina sa
dostávala už i v starších dobách väčšinou len na stoly ľudí
s vyšším postavením v hierarchii rodu a kmeňa.
Mňam, to
bolo ale kyslé!
Chute v strave by mali byť harmonicky vyvážené. Dnes je táto
rovnováha, žiaľ, už dávno narušená.
Konzumujeme jedlá predovšetkým sladké
a slané, na kyslom a horkom si pochutnávame už oveľa menej. A to bola medzi
príslušníkmi slovanských národov jednou z najobľúbenejších chutí práve
kyslá. Aby si dávny gurmáni prišli na svoje, používali domáce kvasné procesy
a navyše vylepšovali prírodné kyslé príchute a zvyšovali ich kyslosť pridávaním
rôznych byliniek a prístupných
druhov korenín.
Už vtedy sa – prirodzene prírodnou
cestou - vyrábali viaceré druhy octu, ktorý má aj podľa výsledkov najnovších
výskumov blahodárne a liečivé
účinky na ľudský organizmus. Má vynikajúce detoxikačné vlastnosti a okrem
iného pomáha telu vysporiadať sa
s niektorými nepriateľskými baktériami a s plesňami,
ktoré boli vždy sprievodnými parazitmi na obilí, takmer nosnou zložkou potravy
starých Slovanov. Na druhej strane napomáha regulácii životne dôležitých,
užitočných baktérií. Slovania boli presvedčení, že udržuje zdravie
a mladosť.
Ďalšou kyslou pochúťkou našich predkov
bolo skysnuté mlieko, syrovátka a nápoj podobný smotane alebo jogurtu.
Knieža
korenín – cesnak
Na naše územie sa síce obchodnými cestami
dostávali rôzne iné druhy ochucovacích prísad, než boli tie domáce, ale napriek
tomu sa v kuchyni Staroslovaniek uplatnil predovšetkým cesnak, skvele
nahradzujúci svojou chuťou množstvo neskôr dovážaných exotických korenín. Nebol
však jediným prostriedkom, ktorým sa upravovala chuť rôznych jedál. Mimo
u nás rastúcich bylín a vňatí sa používala i horčica, chren
a huby. Šafran sa začal v strednej Európe pestovať až v 13. storočí,
prví predstavitelia slovanských kmeňov na našom území nemali možnosť jeho
aplikácie vo svojom kulinárskom umení.
Zdroje
kalcia od kráv, ktoré iste neboli šialené
Mliečne domáce výrobky nezastupovali
len tie kyslé. Slovania poznali spôsob výroby masla, tvarohu i syrov.
Zhotovovali sa v takom množstve, aby si nimi mohli spestriť stravu i
v zimných mesiacoch, chudobných na prírodné zdroje potravín. Tvaroh sa jedol na sladko, ale
i s cibuľou a kmínom.
Rastlinné
oleje
Domnievali ste sa, že sú u nás
modernou novinkou? Omyl! Už starí Slovania vyrábali pre svoju potrebu rastlinné
oleje z pestovaných i divoko rastúcich rastlín. K tým prvým
patrila repka, ľan, konope a mak, k druhým napríklad lieskovce.
Podobne ako maslo a masť ich používali pri príprave nielen kaší, lež
i polievok, strukovín a niektorých druhov suchšieho mäsa.
Vodu, vodu, nechcem ja ju, nechcem ja
ju...
Vodu zo studní dlho považovali
Slovania za málo hodnotnú a dokonca až škodlivú pre ľudské zdravie. Ak už
pili vodu, tak z tečúcich zdrojov, z prameňov, potokov a riek.
Najobľúbenejším nápojom slovanských
kmeňov však bola medovina a pivo.
V prvých storočiach života Slovanov na našom území sa nezriedka
varilo dnes už takmer zabudnuté nechmelené pivo, ochucované rôznymi prísadami,
napríklad práve chmeľom alebo domácim korením. Nechmelenému pivu sa podobá
kvas, ktorý je ale typický skôr pre
východných Slovanov, než pre našich priamych predchodcov. Na východe popíjali
Slovania radi i kumys, alkoholický nápoj z kobylieho mlieka.
Južní Slovania vyrábali víno
z hrozna, u nás z ovocia. Pestované i voľne zbierané plody
(čierna baza, šípky, trnky, slivky) poslúžili ako základná surovina pre ďalšie druhy alkoholických nápojov.
Nielen slovanské krásavice - „krv
a mlieko“, ale všetci členovia rodového spoločenstva pili z nealkoholických nápojov aj sladké a kyslé mlieko a syrovátku.
Čaje a iné odvary z bylín
boli určené viac na liečenie a čarovanie, než na uhasenie smädu. Isté
odrody liečivých rastlín sa pestovali v blízkosti slovanských osídiel.
Judita Peschlová, 2001
Žádné komentáře:
Okomentovat